vrijdag 23 december 2011

Twee uurtjes Gouda

donderdag 22 december

And So This Is Christmas;
And What Have We Done?
Another Year Over; A New One Just Begun;
And So Happy Christmas;
I Hope You Have Fun;
The Near And The Dear Ones;
The Old And The Young.

Gerard heeft vandaag een kerstborrel met zijn collega's dus ik hoef geen eten klaar te maken.
Ik besluit om naar Gouda te gaan zodra het donker wordt. Dit is iets wat ik me al meerder jaren omstreeks kerst heb voorgenomen maar nu komt het er dan toch echt van.
Vandaag is het 11 graden, droog en weinig wind, ideaal er op uit te gaan.
Even na vier uur vertrek ik en in Gouda aangekomen is er nog net één parkeerplekje over aan de Turfmarkt.
Het is nog geen vijf uur en de verlichting van het Gemeentehuis is nog niet ontstoken. Om hierop te wachten loop ik een rondje, neem wat foto's van de kerk en het straatje ernaast.
Een detail van een de vele mooie  ramen van de kerk.
 Weer bij de Markt aangekomen is het licht inmiddels aan en neem ik foto's van de kerstboom, het Gemeentehuis, de kerk vanaf de Markt gezien enz.
Het is nog gezellig druk en ik word door diverse mensen aangesproken die me vragen of ik foto's van het gemeentehuis maak. Ehh, wat denk je zelf???
Dit zeg ik niet hardop want ik heb helemaal de kerstgedachte en glimlach vriendelijk en ga met diverse mensen een gesprek aan. Ook moet ik iemand teleurstellen als hij me vraagt of het Gemeentehuis dit jaar ook nog anders verlicht gaat worden. Dit vraagt iemand op de fiets waarvan ik denk dat het een "local" is, dus zou hij het toch beter moeten weten dan ik?
De verlichting wisselt inderdaad, zoals te zien is op de foto's die ik heb gemaakt, maar ik denk dat hij de lichtshow op de gevel bedoelt zoals in voorgaande jaren. (zie dit filmpje op Youtube)
Na ongeveer twee uur heb ik geen zin meer in halfslachtige gesprekjes, en naar mijn idee heb ik ook genoeg foto's dus, op naar huis.

maandag 5 december 2011

Valencia

dinsdag 29 november
Vandaag is het zover, we gaan naar Valencia. Naast me in het vliegtuig zit een heel grote donkere man, die zodra hij zit, begint te slapen en te snurken. Fijn!
Aan de andere kant van het gangpad zit Gerard, met naast zich een heel verliefd stel, die niet van elkaar kunnen afblijven, ook fijn!
De grote donkere man heeft waarschijnlijk een modus ontwikkeld die in werking treedt bij het opstijgen en landen, want eenmaal in volle vlucht is hij wakker.
Aangekomen in Valencia nemen we de metro en in ± 20 minuten zijn we in het oude centrum waar het nog een minuut of 5 lopen is naar het hotel. We hebben een riante, half ronde kamer op de 7e etage met een groot balkon en uitzicht over het mooie Pza. Ayuntamiento.
We zetten de koffers weg en gaan direct weer naar buiten voor het avondeten. We nemen Tapas bij Los Toneles met een glas Rioja.

woensdag 30 november
Redelijk vroeg opgestaan om eerst naar Mercado Central te gaan
daarna met de bus naar Ciudad de las Artes y las Cièncias   
Hier hebben we lange tijd rondgelopen, een IMAX-film bekeken in Hemisfèric
 
en het Museo de Las Ciencias bezocht
om daarna heerlijk in de zon te zitten, want het is zo'n 22 graden.
Omdat ik ook graag alles in het donker wil fotograferen hebben we nog even tijd stuk te slaan en dat doen we in een nabijgelegen winkelcentrum waar we gelijk even koffie drinken.
 
Na de nodige avond foto's te hebben genomen nemen we de bus terug en eten paella op het Plaza de la Reina. We zien een aantal vrouwen in lange uitbundig geborduurde jurken lopen en vragen aan het meisje dat ons bedient wat er aan de hand is. Dat wordt een beetje moeilijk want zij spreekt haast geen Engels en wij maar un poco Spaans. We begrijpen uit haar verhaal dat de vrouwen zich zo uitdossen en ter kerke gaan om zich voor te bereiden op kerstmis (Adventsperiode).

donderdag 1 december
Nog steeds heerlijk weer en we gaan vandaag richting strand. Maar eerst naar het gerestaureerde postkantoor en het gemeentehuis op het plein.
Gisteren waren er demonstranten voor het gemeentehuis zodat we er niet in konden. Vandaag helaas ook niet want de deuren zitten potdicht. Bij het postkantoor mogen we het mooie glas-in-lood plafond niet fotograferen van de bewaker. Dat zit even tegen dus lopen we maar naar Mercado de Colon. 
 
Hier geen bewaking of dichte deuren.
Het strand is erg breed en er liggen ook nog mensen te zonnebaden.
De haven biedt niet veel meer dan het circuit dat hier ligt.
 
We doen vandaag niet veel meer dan heerlijk op een terrasje zitten en van de zon genieten.
We eten bij Los Toneles, Pescadito frito, Sepia Placha, Patatas Bravas en Calamaris vergezeld van een glas Rioja.

vrijdag 2 december
Barrio el Carmen is een oude wijk in Valencia met smalle straatjes en mooie gebouwen, pleinen en beelden.
Plaça de la Mare de Déu
 
Torres de Serannos





 
Uitvaartdienst met veel paarse "jurken".
We dwalen er doorheen en stuiten ook vandaag weer op een groep demonstranten en uiteraard wéér voor een mooi gebouw dat op deze manier niet goed te fotograferen valt.
Bij Mercado central (waar we woensdag al een kijkje namen) nemen we koffie op een terrasje en dan begint het om 2 uur een beetje te regenen.
We zoeken een restaurantje op en besluiten daar wat te eten en te wachten op drogere tijden. Dat zit er echter niet meer in dus we gaan doen waar de Spanjaarden goed in zijn, we houden siësta in het hotel en zien vanavond wel verder. De hele avond blijft het echter behoorlijk doorregenen. We pakken de paraplu's en gaan toch nog even de deur uit om ergens een hapje te eten en tot slot koffie te drinken in het kleine barretje naast het hotel.

"Sweet" 60

dinsdag 22 november
Het begon vannacht om klokslag 12 uur. Mijn eerste cadeau van Gerard. Een klein weekje Valencia.
Na een luxe ontbijt op bed staat er een "tour d'histoire" op het programma. Dit wordt een rit langs alle tien (want één is er inmiddels afgebroken) van de elf  huizen waar ik in 60 jaar heb gewoond. (Weergave niet chronologisch)
 
Allerlei herinneringen komen hierbij naar boven borrelen.

Zelfs ons huidige huisnummer en de auto zijn aangepast.
's Avonds komen Ferry en Hugo eten en krijg ik alvast een klein cadeautje in Spaanse stijl als voorproefje op Valencia en zaterdag wanneer het "feest" is.

zaterdag 26 november
Broer Aad was al er vroeg, want schoonzus Lenie en nicht Heleen gingen samen naar een matineevoorstelling van  "Wicked". Tegen een uur of half negen was de visite compleet.
Het werd een heel gezellige avond met als hoogtepunt het cadeau van Ferry, Michèle en Hugo, waarvoor ik eerst allerlei keuzes moest maken uit stellingen alvorens het echte cadeau bekend werd.
Het bleek uiteindelijk een weekeindje weg te zijn met z'n viertjes. Ik heb aan hen de keus gelaten of het Winterberg of Luxemburg wordt.
Maar leuk gaat het zeker worden, wat ze ook besluiten.

dinsdag 29 november
Vandaag vertrekken we naar Valencia.