maandag 26 maart 2012

XXSmall tentoonstelling

vrijdag 23 maart.
Dit weekend logeert mijn schoonzus bij ons. Zij wil morgen graag naar het Gemeente Museum 
  
voor de poppenhuizen tentoonstelling welke nog tot zondag zal duren.
Zelf heeft ze diverse poppenhuizen en miniatuurwinkeltjes enz.ingericht en bezoekt regelmatig beurzen die gespecialiseerd zijn in dit soort kleine spul. Nu gaat mijn hart er niet echt sneller van kloppen  maar, zo dacht ik, er is voor mij wel meer te zien in dit museum terwijl zij de poppenhuizen bezoekt. Om haar niet direct alleen te laten loop ik in eerste instantie met haar mee en, ik moet zeggen, het valt niet tegen. Er zijn niet alleen poppenhuizen, er staan ook diverse stellingen met miniatuur schilderijen, miniatuur designer stoelen, Barbie poppen en behoorlijk veel miniatuur zilverwerk.
Waaronder deze palissander/notenhouten uitklaptafel met twaalfdelig dinerservies van Johannes Arnoldus van Geffen uit 1779.
Er zijn poppenhuizen zo groot dat je er een trapje bij nodig hebt om op de bovenste etage te kijken.
Beetje jammer is dat alles achter glas staat waardoor spiegelingen te zien zijn, ondanks mijn  polarisatiefilter.
 
Veel huizen dateren uit de 17e en 18e eeuw.
Dit Italiaanse huis heeft fresco-schilderingen op de plafonds en is rijkelijk verguld. 
Wat mijn bijzondere aandacht trekt is het poppenhuis van de familie Jesse naar een ontwerp van Rietveld. (Nico Jesse (amateurfotograaf en arts) was bevriend met Rietveld).
Heel fraai zijn ook de modepoppen van de gezusters Louise Lafitte-Daussat en Augusta Désirat-Daussat uit de jaren 1902-1920 (ongeveer dezelfde grootte als Barbie poppen) waaronder dit stel, voorstellend couturière Jeanne Lanvin en haar dochter.
 
 
Als we ongeveer de helft van de expositie hebben bekeken vinden we het tijd worden voor een kleine pauze en besluiten iets te eten te halen in het restaurant en dit in het zonnetje op een bankje in de museumtuin op te eten, waarna we de rest van de collectie bekijken, zoals dit bloemenschip van ivoor dat door de VOC-commandeur Jan de With in 1746 vanuit Canton naar Nederland werd genomen. 
De rest van het museum heb ik maar gelaten voor een andere keer want na een uurtje of drie rondlopen vinden we het welletjes en gaan op huis aan om de rest van de middag in de tuin door te brengen.
's Avonds trakteert Vera ons op een heerlijk etentje bij de Griek waardoor dit een zeer geslaagde dag genoemd mag worden.
Zondagmorgen breng ik haar weer terug naar Hellevoetsluis.

Geen opmerkingen: