zondag 20 mei 2012

Jan wilde een tuin


dinsdag 15 mei
Na meerdere uitnodigingen om toch na acht jaar maar weer eens langs te komen, ga ik dan eindelijk richting Westerlee om een bezoek te brengen aan twee goede vrienden die daar jaren geleden hun droom hebben waargemaakt en een huis met een lap grond hebben gekocht, waarvan nu een `wilde´ tuin met kunstwerken is gemaakt die men kan bezichtigen.
Eerst een bloemetje kopen en tanken en dan richting het noorden. De reis verloopt voorspoedig tot zo'n 10 km. voor aankomst mijn telefoon, en daarmee ook mijn routeplanner, het voor gezien houden. Het snoertje dat de telefoon van energie moet voorzien werkt blijkbaar niet goed. Op goed geluk rijd ik verder maar ik raak toch enigszins de weg kwijt. Ik besluit het maar eens na te vragen bij een grote loods met veel auto's voor de deur. Hier is zeker wel iemand die me verder kan helpen. Dit blijkt inderdaad het geval en bij de volgende kruising zit ik dan ook op de juiste weg. Ik word hartelijk ontvangen met koffie en een lunch.
We hebben heel wat bij te praten zodat de tijd snel gaat en we al bijna weer aan eten toe zijn. Ik maak de salade met Vietnamese dressing, waarvoor ik de ingrediënten heb meegenomen als culinair cadeautje. Met kip, Quinoa en een glas wijn erbij hebben we weer genoeg brandstof voor een gezellige avond vol herinneringen.

woensdag 16 mei
We nemen de trein naar Groningen om daar het museum te bezoeken. Gelukkig ligt het museum recht tegenover het station zodat we snel van de kou en wind af zijn.
Het is vandaag maar 6omet veel wind, dus dat valt een beetje tegen. Nadat we de collecties van o.a. Iris van Herpen, Azzedine Alaïa en de Ploeghebben bekeken gaan we de stad in en bezoeken leuke winkeltjes en galeries en eten bij Puur een lekker clubsandwich. We gaan de kou weer in tot we uiteindelijk alle drie een beetje te moe worden van het slenteren en weer toe zijn aan iets warms. Richting station komen we een leuk tentje tegen waar we koffie met iets erbij nemen. Het begint nu ook een beetje te regen en we zijn blij dat we dicht bij het station zijn zodat we snel de trein in kunnen.

donderdag 17 mei (Hemelvaartsdag)
Het ziet er vandaag vriendelijker uit. Minder wind met zon. Jan en Henri moeten nodig in de tuin wat wieden voor ze volgende week weer groepen bezoekers kunnen ontvangen voor hun tuin.
Ik pak mijn fototoestel om de tuin van 8000 m van alle hoeken te kieken.
Ook het tuinhuis met de collectie keramiek van Jans hand staat daar uitgestald en ik besluit om iets uit te zoeken voor thuis, maar de keus is niet makkelijk.
Ik moet er nog even over nadenken wat het best geschikt is, maar ik heb nog even voor ik weg ga.
De tuin ligt lekker beschut tussen hoge bomen en af en toe blijf ik even lekker zitten om van de zon te genieten. 
Na de lunch gaan we naar Noordbroek waar het open dag is en diverse ateliers en tuinen te bezichtigen zijn, zoals het atelier van Kea Schipper.


vrijdag 18 mei
Laatste dag voor mij in Westerlee. We lopen nog lekker een rondje door de tuin en praten nog wat na. De zon schijnt en we drinken nog een kop koffie op het bankje in de kruidentuin. Eindelijk weet ik wat ik mee wil nemen van het keramiek, echter, Jan stalt diverse stukken uit waardoor ik weer begin te twijfelen. Uiteindelijk kies ik twee stukken uit die ik mee zal nemen.
 Na ook nog een maaltje rabarber en verse eitjes te hebben gekregen is het tijd om naar huis te gaan.
 
We nemen afscheid en vinden dat het niet nog eens 8 jaar moet duren voor ik weer, maar dan met Gerard, naar Westerlee kom.
Om 3 uur ben ik weer thuis.
Het was erg gezellig en jongens, bedankt voor jullie gastvrijheid.
 
   

Geen opmerkingen: