maandag 20 juni 2016

's Hertogenbosch

donderdag 16 juni
Vanuit ons Limburgse verblijf gaan we naar mijn zus voor haar 82e verjaardag.
Om half vijf moeten we ons echter al weer in Den Bosch melden bij de St. Janskathedraal om deze te mogen beklimmen.
We zetten broer en schoonzus, die we vanochtend bij het station opgehaald hebben, weer af bij het treinstation in Den Bosch en spoeden ons naar de kerk. Precies op tijd om mee te mogen naar boven. Gerard gaat via de steigertrappen en ik met een bouwlift. De lift schokt en sputtert maar we komen veilig boven aan. Nu de rondgang door de goot van het kerkdak.

Boogbeelden aan de noordzijde.
Links: N2.5 Doedelzakspeler, N2.4 Citerspeler, N2.3 Hond met hoeven
Rechts: N1.6 Man met uiltje, N1.5 Man met bekkens, N1.4 Man met dolk, N1.3 Luitspeler, N1.2 Marskramer, N1.1 Beer met bijenkorf.
Doodeng vind ik het maar ik wilde het zelf. Het fotograferen van de beeldjes is lastig, overal is het heel smal en moet je, of over de reling hangen of door de kijkgaten fotograferen.
Boogbeelden aan de zuidzijde.
Z1.6 Mannetje met muts, Z1.5 Man met bekkend, Z1.4 Vrouw met tamboerijn, Z1.3 Doedelzakspeler, Z1.3 De verloren zoon, Z1.1 Luitspeler.

Z2.6 Muzikant met grote trom, Z2.5 Triangelspeler, Z2.4 Dwarsfluitspeler, Z2.3 Geblinddoekjte man, Z2.2 Mismaakt aap, Z2.1 Leeuwin.
Sommige stukjes van de goot zijn afgesloten waardoor het nog moeilijker wordt om een goede positie in te nemen voor de gewenste foto, liefst ook nog zonder steigerpijpen erop.

Noordzijde. N5.5 Tambour, N5.4 Peinzende man, N5.3 Hond met perkamentrol, N5.2 Drinkebroer, N5.1 Man die op zijn hand zit.

N7.4 Achterover hangende man

Z8.4 Metselaar, Z8.3 Schilder, Z8.2 Bouwmeester met meetlat.
De nieuwste engel met mobieltje en spijkerbroek. Je kunt met haar bellen en de kosten daarvan komen ten goede aan de restauratie van de kathedraal.
Nadat we het dak rond hebben gelopen, gaan we via de steigertrap weer omlaag. Niet door de open trap naar beneden kijken maar stoïcijns vooruit, vasthoudend aan beide zijden van de leuning.
We hebben nu nog voldoende tijd over om een rondje stad te doen want het volgende evenement begint pas om acht uur.
Oei, op je kop staan en dan ook nog last van zulke grote aambeien hebben.
We stappen bij een van de vele restaurantjes naar binnen en nemen tapas met een klein karafje wijn. Nog een kop koffie op de markt en we kunnen langzaamaan naar het water voor de vaartocht.
Veel mensen langs de kant in het gras of op de muur. Veelal met stoeltjes of kleed, maar vooral met paraplu, want het is weer beginnen te regenen.
We moeten wel erg veel geduld hebben om de hele vaartocht te bekijken want er komt mondjesmaat iets voorbij drijven. We besluiten dan ook de stoet tegemoet te lopen en zo gelijkertijd dichter bij de parkeergarage te komen waar we uiteindelijk toch heen moeten.

Bovenstaand filmpje is waarschijnlijk van de stoet van 2015 en dat was ook de reden dat ik er heen wilde. De stoet van dit jaar is duidelijk minder spectaculair in mijn optiek, zie mijn foto's van het 2016 gebeuren.
Dansen op een drijvend huis.
Laag hangende bewolking.
Het wordt uiteindelijk toch droog en omdat het windstil is hebben we, op weg naar de garage, een prachtig spiegelbeeld van de gebouwen en bomen langs het water.

1 opmerking:

Jan zei

Wat hoog en dat met hoogtevrees.
Ziet erg leuk uit de parade op het water.
Liefs Jan(Wilde een Tuin)