vrijdag 27 december 2013

Kerstmis in België

woensdag 25 december
Dit jaar eens geen kerstmis thuis, maar in België. Na het ontbijt gaan we op pad en als eerste doen we Antwerpen aan. Het is al aardig druk maar een parkeerplek is toch redelijk snel gevonden, vlakbij het Steenplein langs de kaai. Op het Steenplein is er kerstmarkt met kraampjes waar vooral etenswaar wordt verkocht, wat resulteert in soms heftige geursensaties, o.a. Luikse wafels en spekpatatten en dat allemaal door elkaar.
Nadat we bij Het Steen nog even rond gekeken hebben, gaan we richting de Grote Markt. Volgens dit bord hebben ze bij dit restaurant erwtensoep met korstjes,
klinkt niet lekker, maar na het lezen van het recept blijkt er niets mis mee. Toch lopen we door.
Ook hier allemaal blokhutten met diverse handelswaar en, niet te vergeten, Glühwein al dan niet versterkt met sterke drank. Wij houden het maar bij de niet versterkte versie.
Sommige artikelen zijn wel heel aantrekkelijk, maar ik kon de verleiding net weerstaan.
Als we bij diverse pleinen hebben rondgekeken gaan we richting Kaai om de auto op te halen en naar Mechelen te rijden. Hier aangekomen is er een groot verschil met Antwerpen. Hier is alles dicht en uitgestorven, dan maar weer verder.
Als we in Leuven aankomen is het wel weer iets drukker, maar toch niet wat we hadden gehoopt. De anders zo uitbundige studentenstad is nu een stuk stiller en alleen de kroegjes zijn open en een enkel restaurant. (De studenten hebben natuurlijk vakantie).
Het is inmiddels tijd geworden om ergens wat te eten en besluiten dan maar weer terug te gaan naar Antwerpen. Op weg naar de auto komen we toch een restaurant tegen dat geopend is en er uitnodigend uitziet. Als we hier gegeten hebben zoeken we de auto op om, na samenspraak te besluiten om voor vannacht in België te blijven. Ik heb uit voorzorg gisteren al een tas gepakt voor het geval dat.
We stellen de navigatie in op een hotel in Antwerpen maar eerst nog langs een hotel hier in Leuven of dat wat is. Het is wat, en we blijven hier.
Nadat we de tas op de kamer hebben gezet gaan we nog even het centrum in en drinken ergens nog wat, maar echt gezellig wordt het niet, alles is stil en we gaan maar terug naar onze hotelkamer, waar we een glaasje drinken van de fles die we naast het hotel in een supermarkt hebben aangeschaft.

donderdag 26 december
Dat tweede kerstdag niet overal een feestdag is merken we als we buiten komen om ergens een ontbijtje te kopen. Alle winkels zijn gewoon open en het is weer een drukte van belang.
We eten lekkere croissants met koffie erbij en lopen nog wat straten door voor we weer, via Mechelen terug naar Antwerpen rijden.
Dit keer niet naar de Grote Markt en omstreken maar naar de winkelstraat Meir met erg leuke, soms ook erg dure, winkels. We nemen een kijkje bij o.a. Desigual met haar zeer kleurrijke kleding.
We lopen tot aan het centraal station en gaan via de andere kant van de straat weer terug.
Het is inmiddels tegen tweeën en  het wordt zo druk dat het niet leuk meer is. Als we in de buurt zijn van de parkeergarage besluiten we maar weg te gaan. Het duurt ongeveer een uur voor we, door de verkeerschaos, het centrum uit zijn. Ook op de toevoerwegen staan er lange files om Antwerpen in te komen.
In Bergen op Zoom maken we een tussenstop om te kijken of het ook hier gezellig is. De winkels zijn dicht maar op de markt is een schaatsbaan en de cafés en restaurants eromheen zijn open. We besluiten bij Grand Café De Bourgondiër naar binnen te gaan.  Als we uiteindelijk richting huis rijden nemen we nog een kijkje in Oudenbosch bij de basiliek.
Hier staat een kerststal met schapen voor de kerk en als we de kerk binnengaan wordt er net gemeld dat ze de deuren over vijf minuten gaan sluiten.
Weinig tijd, maar we krijgen toch nog een goede indruk van het mooie interieur en als we richting uitgang gaan wordt gevraagd of we de deur achter ons willen dichtdoen, zodat er geen nieuwe mensen meer binnen kunnen. Dat doen we dan maar.
Als Gerard ook nog, na even zoeken welke straat we in moeten, de andere koepelkerk heeft bekeken, is het inmiddels bijna helemaal donker en tijd om naar huis te gaan.

Fijn, zo'n andere invulling van kerst. Zondag doen we een verlate kerstversie met de kinderen met een "traditioneel" diner.

1 opmerking:

Hans Swets zei

Eidelijk weer eens je blog bekeken, leuke foto's!