vrijdag 8 februari 2013

Musea Den Haag

donderdag 7 februari

Boodschappen zijn binnen voor het weekend dus kan ik de rest van de dag besteden aan het bezoeken van o.a. het fotomuseum waar de genomineerde persfoto's hangen voor de zilveren camera prijs.
Het museum blijkt pas om 12.00 uur open te gaan dus besluit ik een vroege lunch te nemen in restaurant Gember dat zich op de parterre bevindt.
De foto's uit Aleppo van Eddy van Wessel maken grote indruk.
Niet alleen foto's worden er getoond, ook andere kunst is hier te zien.
Het Gemeente Museum ligt vlak naast het fotomuseum
en daar is o.a. de collectie schilderijen uit het Mauritshuis te zien.
Hier mogen geen foto's gemaakt worden. In alle zalen staan apparaten om de luchtvochtigheid op peil te houden. Er hangen zeer bekende werken zoals het gezicht op Delft van Johannes Vermeer,
de Stier van Paulus Potter
en de anatomische les van Rembrandt.
Een moderne kijk op de Delftsblauwe piramidevazen van Jurgen Bey en Alexander van Slobbe,
maar ook oud Delftsblauw is volop aanwezig zoals deze glazenkoeler.
Veel werken van Mondriaan, Rietveld
en keramische werken van Jan de Rooden en Johhny Rolf.
Als derde museum is het Museon aan de beurt, hier hangen de foto's die zijn ingezonden voor Wildlife Photographer of the Year.
Voor ik die ga bekijken neem ik in het Museon café eerst een glaasje sinaasappelsap en rust gelijk een beetje uit van al het geslenter door de gangen en zalen van de vorige musea.
De foto's zijn weer geweldig, ook de manier waarop ze worden tentoongesteld met licht achter iedere foto maakt het een plezier om naar te kijken.
In dit museum worden ook veel kinderactiviteiten georganiseerd en dat is goed te merken. Het is een kabaal en sommige kinderen vinden het noodzakelijk om tikkertje o.i.d. te spelen en rennen door het hele museum.
Een heel andere museumbeleving hadden de kinderen die in het Gemeente Museum op bezoek waren en heel rustig, languit op de grond, tekeningen aan het maken waren bij de afdeling Delftsblauw. (zo kan het dus ook).
Kortom, een rumoerige afsluiting van mijn dagje cultuur.

Geen opmerkingen: