maandag 2 mei 2022

Week 2: Les Sables d'Olonne > Barcelona


zaterdag 16 april

Vanochtend met mijn grote lens even een paar foto's gemaakt van de vuurtoren Des Barges die hier voor de kust in zee ligt. Dit vooral omdat de kust hier met al de onderliggende rotsen zeer verraderlijk is.

Vanaf ons balkon kunnen we hem net niet zien omdat er net wat bebouwing voor staat. Wat we wel zien is dat we nu ver over de rotsen kunnen lopen. Bij vloed komt alleen het hoogste puntje net boven de golven uit.

Als ik terug ben gaan we een wandeling maken en zetten de auto bij de andere vuurtoren van Armandèche en lopen richting restaurantjes. In de verte kan je ook Des Barges zien staan.

Langs de weg weg staan allemaal dranghekken want er is een 10km. hardloopwedstrijd vanaf een uur of twee.
We zoeken een bankje bij het pontje en wachten dat het twaalf uur is om dan ergens onze lunch te eten. Het wordt voor Gerard mosselen met Gorgonzola en voor mij een pizza met ansjovis.
Nadat we nog een poosje van het zonnetje hebben genoten lopen we toch maar weer richting auto want wachten tot er hardlopers voorbij komen is nou ook niet echt spannend.

zondag 17 april
Om iets voor half negen rijden we weg, nadat we alles nog extra hebben gecheckt.
Als ik in de auto wil stappen zie ik dit afwateringsputje in de stoeprand zitten, die moet natuurlijk even op de foto.

We overnachten in Agen, waar we vergeefs zoeken naar een terrasje of restaurantje waar we iets kunnen eten of drinken. Dan maar bij de enige super die open is wat te drinken halen en zoeken een bankje in een park om dit rustig op te drinken.

Vlakbij ons hotel zijn er diverse eettentjes maar helaas niet open tot dinsdagochtend. Als we naast Intermarche wel iets vinden van een restaurant zijn we blij (voor korte duur). Iets hartigs bestellen kan pas vanaf half zeven vanavond. Dan maar weer terug naar het hotel en ons vermaken met wat surfen op het net. Om zeven uur gaan we dan toch maar even een kijkje nemen en bestellen wat te eten. We nuttigen dit op het terras waar het nog zo lekker is, niet te warm en niet te koud, misschien herken je het wel, geen wind en eigenlijk is het geen weer. Ik weet het niet beter te omschrijven. We nemen nog een kop koffie en zoeken ons hotel weer op.
Nee, deze plaats moeten we, ook al is het maar een tussenstop, van onze lijst schrappen als het even kan.

maandag 18 april
Of we gisteravond lekker hebben gegeten zou ik maar even niet aan Gerard vragen want die is vannacht goed misselijk geworden. Nog een reden om dit niet meer als tussenstop te kiezen. Gelukkig had ik nergens last van maar ik had dan ook iets anders gegeten.
Omdat Gerards maag nu leeg is gaan we snel op zoek naar, in ieder geval, koffie. Volgens de site van de boulangerie, welke ik gisteren gecheckt had en die vlak bij ons hotel zit, zouden ze vandaag dicht zijn maar als we langsrijden brandt er toch licht en zijn ze gewoon open. Hier hebben ze lekkere koffie en we nemen er dan ook maar een chocoladecroissantje bij. We kunnen er weer even tegen.
Gerard heeft voor vanavond een hotel in Andorra geboekt want hij wil natuurlijk weer door de bergen naar Barcelona. Ik ben er geen voorstander van maar ik kan ook niet altijd mijn zin krijgen. Het wordt steeds mooier weer en de omgeving is prachtig. De wegen ook meer dan prima alleen de laatste kilometers is het almaar draaien door de haarspeldbochten en het is zo druk met auto's en motoren dat we gelukkig niet al te hard kunnen rijden. We doen over de ± laatste 60km. goed 1½ uur.


Als we bij het hotel aankomen en inchecken, gaan we eerst maar een terras zoeken en nemen een glas witte wijn. De weersvoorspelling was niet zo gunstig voor vandaag maar het tegendeel is waar, toch zien we over de bergen donkere wolken aankomen en drinken snel ons drankje op om wat spullen uit de auto te halen en nog even langs de super te gaan voor vanavond, voor het straks misschien gaat regenen.
We doen de kamerdeur open en belanden in een behoorlijk grote suite, met huiskamer, aparte slaapkamer en ook nog een ruimte met stapelbedden.

  


Ik moet hier vanaf de bank verder lopen om een glas water te pakken dan thuis. Onze hotelkamer van afgelopen nacht had de grootte, inclusief badkamer, van alleen de slaapkamer hier en was nog een stuk duurder ook.
Het blijft trouwens droog en zonnig.

dinsdag 19 april
Het is bewolkt als we wegrijden uit Andorra maar wel droog.
Onze auto staat geparkeerd tegenover dit hotel met leuke muurschildering.

Onderweg nemen we ergens een kop koffie en als we weer naar de auto lopen vallen de eerste regendruppels. Op deze manier spoelt de auto lekker schoon want hij is behoorlijk geel van het Saharazand dat ook wij over ons heen hebben gekregen en ook van de voorruit spoelen de insecten weer weg.
Na een poosje klaart het weer wat op en kunnen we op een uurtje rijden van Barcelona nog even op een terrasje zitten voor we bij Hugo aankomen. Kan die mooi zijn jetlag even uitslapen na de lange vlucht vanuit de Dominicaanse Republiek.
Als we in de buurt zijn bellen we hem op en proberen een plekje op de Ramblas te vinden om de spullen die we voor hem hebben meegenomen, en natuurlijk onze spullen voor de komende week uit te laden. Na een rondje rijden vinden we zowaar een lege plek direct tegenover de toegangsstraat van zijn huis. Ik blijf bij de auto staan terwijl Gerard en Hugo heen en weer lopen met de ballast.
Daarna gaan we de auto in de garage zetten waar we vorig jaar ook een week stonden en nu boeken we ook weer voor vijf dagen een plekje. Met de metro terug en dan kan ik zijn andere woning bekijken waar hij nu een half jaar woont.
Hugo checkt nog waar we vanavond uit eten zullen gaan.


Naast hem ontdek ik een wel heel eigenaardig kunstwerk gemaakt van sigarettenpeuken.
De tekst is een beetje moeilijk te ontcijferen maar er staat:

Men is the most insane
he worships an invisible
god and destroys
a visible nature


Vanavond gaan we eten in een erg local eettentje en drinken we er vermout bij. Als we klaar zijn drinken we er nog een en gaan op weg naar huis. Onderweg treffen we ook Ilia die hierheen is gekomen en gaan we naar huis om daar gezellig nader kennis met haar te maken en lekker bij te kletsen. Wij blijven de komende dagen hier en Hugo gaat met Ilia mee naar huis vanwaaruit hij morgenochtend vroeg weer kan werken.

woensdag 20 april
In dit smalle straatje waar bijna geen zonlicht binnenkomt is het ook enigszins koud te noemen.

Vanochtend is de temperatuur ook een stuk lager dan gisteren. Als we koffie hebben gedronken en aangekleed zijn gaan we op zoek naar wat te eten en gelukkig hebben we onze jas aangetrokken want het is inderdaad een stuk kouder, maar nog steeds droog. We eten een heerlijk stokbrood met tonijn en kip met een bak koffie erbij.

Deze attributen verwacht je eigenlijk niet bij elkaar in een nisje aan de buitenmuur van een kerk.

We hebben wat rondgelopen en nemen ook nog een kijkje in de markthal.




We nemen ook nog ergens een portie Churros met lekker dikke chocolademelk. Tot vanavond kunnen we er nu wel weer tegen.
Voor vandaag hebben we het weer even gehad en lopen langzaamaan weer richting huis terug.
Het is trouwens weer ouderwets druk in Barcelona.
Nadat we vanavond hebben gegeten bij 100 Montaditos Raval stappen we nog even binnen bij Bar Marsella waar ze voornamelijk Absint schenken en waar Hemmingway en Picasso ook een drankje (of meerdere) zouden hebben gedronken. Voor het personeel hoef je er niet naar toe maar de bar zelf is geweldig, inclusief het afbladderende plafond.

donderdag 21 april
Ga naar Spanje, daar is het mooi weer. Nou momenteel dus niet. Regen, de hele dag.
Even zuur als je weet dat het in Nederland momenteel droog en zonnig en warmer is.
Gelukkig is het niet al te koud en trekken we er toch bewapend met plu op uit. Eerst maar ergens een broodje en koffie halen en dan naar een museum. Het wordt het Museu Frederic Marès. Als van religieuze kunst houdt moet je hier zijn.

  


Nog nooit zoveel Christusbeelden aan een kruis gezien als hier. Ik krijg al snel een beetje spijt dat we dit hebben uitgekozen. In de kelder is het wat leuker





  

en op de hogere etages wordt het pas echt leuk. Allerlei verzamelingen, van pijpen, wandelstokken, kijkkastjes, eigenlijk teveel om op te noemen.







We zien door een raam dat het nog steeds regent en we blijven dus nog even rondkijken.

Uiteindelijk zijn we er toch wel klaar mee en lopen naar buiten. Het is, ondanks de regen, behoorlijk druk op straat. De toeristen weten de weg hierheen weer goed te vinden. We gaan op aanraden van Hugo naar de straat waar hij eerst woonde om daar bij Alcampo een waterfilterkan te kopen, dat scheelt weer erg veel plasticflessen aan afval en sjouwen als we hier toch ruim een maand zijn. Als we dit hebben gekocht stoppen we nog even bij een barretje om wat te drinken want we zijn aan een stop toe.

vrijdag 22 april
De zon schijnt weer en kunnen we doen wat ik op de planning had staan. We gaan met de metro naar Plaça d'Espanya.

en van daaruit naar boven, waar we op het terras met uitzicht op het plein een broodje tonijn en koffie nemen. Ook gaan we het El Poble Espanyol een bezoekje brengen.




Het is anders dan we ons herinneren van lang geleden en naar mijn mening ook minder interessant dan ik dacht maar wat moet je anders als je er toch eenmaal bent, je kijkt rond en helemaal boven heb je een weids uitzicht over de stad.

Op Plaça Major zien we dat er een speciale Pinchos menu wordt aangeboden met een glas wijn, dat gaat nog wel bij dat ene broodje.


We lopen rustig weer terug naar de metro maar dan ook heel rustig en gaan her en der even op een bankje zitten en om ons heen kijken. Als we weer op de Rambla aangekomen zijn, willen we toch nog wel ergens even op een ander terrasje zitten en vinden met moeite een plekje ergens in de schaduw. Ik vind het al snel iets te fris worden en we gaan dan maar richting huis. Ik ben helemaal op na die dagen lopen en ik loop ook al de hele dag te niesen en te sniffen, kortom niet lekker. Ik ga maar even een uurtje naar bed, daar knap ik wel weer van op. Vanavond heeft Hugo voorgesteld om met enkele van zijn vrienden, net als vorig jaar, te gaan poolen maar dat zie ik niet meer zitten voor vandaag. Ik blijf wel thuis en ruim wat op en zorg dat alles voor morgen klaar staat zodat we weer op tijd kunnen vertrekken naar ons volgende adres.
Het was weer heel fijn om een paar dagen bij Hugo te zijn, ook al moest hij overdag werken en gelukkig zien we hem over twee weekjes, samen met Ferry weer in ons verblijf in Peñiscola voor een paar dagen.

1 opmerking:

Hans Swets zei

Week 2 gelezen en de foto's bewonderd. Mooi Jose!