maandag 16 mei 2022

Week 4: Peñiscola

zaterdag 30 april
Een mooie zonsopkomst vandaag.

Tortosa is vandaag het doel.

Als we een parkeerplekje hebben gevonden gaan we eerst maar op zoek naar koffie. Onderweg worden we aangesproken door een Spaans echtpaar die ons in rap Spaans alles verteld waar we moeten zijn voor de highlights en hoe we moeten rijden enz. enz. Ons Spaans is nou niet zo best dat we alles verstaan maar we begrijpen het grotendeels.
Uiteraard heb ik van te voren al uitgezocht wat ik wil gaan zien maar we bedanken het echtpaar en trekken vervolgens ons eigen plan. We lopen langs de overdekte markt maar vinden geen plekje dat ons aanspreekt om  koffie te drinken.

Die wordt gedronken op een terras in een park en de ober geeft antwoord op onze vragen maar komt niet echt aardig over. Als ik hem even later drie kinderen zie aanhalen en iets toestoppen en hem vraag of het zijn kinderen zijn, schijnt hij te ontdooien en komt hij een beetje los.
We bestellen ook maar wat te eten bij hem en gaan daarna richting auto maar niet voordat ik op de brug naar de overkant een foto maak van het bijzondere monument dat midden in de rivier staat.


Dan op naar het uitkijkpunt bij het kasteel en een hotel o.i.d. om de kathedraal de Santa Maria van bovenaf te kunnen bekijken. Het is een steile klim maar met de auto een makkie. Boven is er echter geen plekje meer vrij maar Gerard parkeert de auto zo dat niemand er last van heeft en er ook makkelijk langs kan.



Ik maak een aantal foto's en als we teruglopen naar de auto zien we een man met zwart mondmasker een beetje dralen bij onze auto. Hij laat Gerard voorbij lopen maar als ik in de buurt kom durft hij blijkbaar wel te reageren. Is dit uw auto? Ja.
Heeft u hier gereserveerd? Nee, maar we gaan zo weer verder.
Verder komt de conversatie niet. Ik loop naar Gerard en kijk nog even bij andere uitkijkplekjes en gaan dan terug naar de auto. De man is denk ik blij dat we weer weg gaan, alhoewel ik nergens een verbod heb gezien om hier te komen zonder ontheffing o.i.d. Onderweg naar beneden check ik het nog even maar kan niets vinden.
Bij de universiteit blijkt ook het e.e.a. te gebeuren waar we ook een kijkje nemen. Er is een kleine kermis en een hal, zeer kleine uitvoering van een soort jaarbeurs bij ons, wat ons verder niet echt trekt. Vooral landbouwwerktuigen, termietenverdelging, autoverkoop enz.
Als we terug komen in Peñiscola is erg geen plekje meer te vinden door de afzettingen die voor morgen zijn geplaatst i.v.m. de triatlon zodat we doorrijden naar huis en dan maar op ons terras wat te drinken nemen.

zondag 1 mei
Alweer zo'n mooie start van de dag. Er zijn al mensen in het water en de boog voor de triatlondeelnemers staat aan de rand van het strand.

Vandaag is dus de triatlon en om half acht start het zwemmen. We kunnen de 1200 deelnemers vanuit de kamer zien zwemmen en later op de fiets zien stappen. We gaan rond 11 uur naar beneden en kunnen ook nog makkelijk een parkeerplekje vinden om het spektakel van nabij te bekijken. Inmiddels zijn er ook al vluggelingen die aan het laatste deel bezig zijn, het hardlopen. We ontbijten eerst en gaan dan iets verderop langs de kant zitten om de atleten te zien, er komen nog steeds wielrenners binnen  terwijl de eerste lichting al meer dan een uur geleden zijn begonnen met hun rondje lopen.
We houden het voor gezien en gaan naar een plaatsje in de buurt, Santa Magdalena de Pulpis. Ook hier wordt er een wielerronde gehouden maar dan voor junioren. Verder is er niet veel te beleven en gaan we door naar Sant Mateu. Omdat we van en andere kant afkomen dan anders moeten we ook een andere weg nemen, deze is erg smal en gaat de heuvels over inclusief haarspeldbochten en onoverzichtelijke bochten. In Sant Mateu is het een drukte van belang en zitten de terrassen vol. We vinden toch een vrij tafeltje en bestellen wat te eten.
De foto hieronder is genomen toen we al klaar waren met eten, dus de grote drukte is dan al voorbij.

Aan alle balkonnetjes op het plein hangen haakwerkjes, geen idee waarom maar het staat wel gezellig.



We lopen langzaamaan terug naar de auto maar ik word opgehouden door mijn hang naar vergane glorie, die kan ik maar niet weerstaan om te fotograferen.





De terugweg gaat weer via een andere weg, ook door de heuvels maar minder spectaculair en veel overzichtelijker.

maandag 2 mei
Marktdag. De dag begint een beetje frisjes maar als we eenmaal op de markt lopen wordt een jasje al snel te warm. Deze markt heeft ook veel kramen met kleding maar op de een of andere manier is dit hier toch anders dan in Vinaròs. Bij deze kraam hangen alle kledingstukken op kleur. Handig.


Zou dat zijn omdat hier meer toerisme is en minder mensen uit noord Afrika? Vast wel.
De groente- en fruitkraampjes zijn erg in de minderheid maar er staan er wel een paar. Ook een kraampje met honing en een met kaas en worst.
Als we teruglopen komen we langs een grote, dikke boom die mij nooit eerder is opgevallen terwijl ik hier toch in de jaren dat we hier komen al tientallen keren moet zijn gepasseerd.

Verder is de dag net als de vorige dagen, we eten, doen wat boodschapjes en gaan weer de berg op. Later in de middag gaan we weer naar beneden want Gerard heeft al vroeg honger. Van veel tentjes zijn de keukens nog gesloten maar we vinden er uiteindelijk toch een waar al mensen aan het eten zijn. Ik neem een heerlijke Ravioli met Roquefortsaus.
Jullie zullen het inmiddels al gemerkt hebben, mijn WFPB(NO) dieet van de afgelopen 2½ jaar staat op een heel klein pitje tijdens deze reis. Nu is het hier ook wel iets moeilijker om vol te houden dan thuis want veel restaurants zijn hier nog niet op ingesteld en groente is sowieso niet ruim voor handen in de restaurants. Ik moet wel goed letten op de olie, want daar krijg ik af en toe wat last van.
Als we thuis zijn komt het allemaal wel weer goed.

dinsdag 3 mei
Het regent dat het giet.

Even de verwarming aangezet om het een beetje behaaglijk te maken.
Rond een uur of tien zie ik dat het in Benicarló en Vinaròs al weer zonnig is en met een beetje geluk komt dat ook deze kant op al denk ik dat het er voor vandaag niet meer inzit.



woensdag 4 mei
Ik weet het niet hoor maar volgens mij hebben de Spanjaarden meer geluk in Nederland met het weer dan wij hier in Spanje. De zon laat zich ook vandaag niet zien.
Het ultieme uitje voor vandaag is een bezoekje aan de vandaag nieuw geopende Aldi aan de rand van de stad. Enig idee hoe druk het dan is? Ik heb er dan ook niet zo'n zin in maar ga toch maar mee naar binnen. Als Gerard de lange rijen voor de kassa's zien wil hij het mandje laten staan en weggaan. Dat is natuurlijk onzin, je kon het van te voren weten dus blijven we geduldig in de rij staan tot we aan de beurt zijn.
Na zevenen rijden we opnieuw naar beneden op zoek naar een restaurant dat vandaag niet gesloten is. Ondanks de openingstijden op de diverse sites willen ze toch nog wel eens de deur dicht houden. Ook nu vangen we een paar keer bot. We nemen dan maar een bekend plekje waar we binnen droog kunnen zitten en waar het eten goed is. Op de terugweg kijken we nog even bij Goa, die vandaag op een nieuwe plek is geopend maar daar is het zeker niet druk, het is dan ook geen Aldi. We wachten nog een paar dagen voor we hier gaan eten want de recensies zijn prima, of naar  Hacienda Cabeza de Toro voor een heel gezellig Mexicaans etentje maar die was nu dicht in tegenstelling van wat er op Google stond. 

donderdag 5 mei
Het is 7:27 am en ja, daar is 'ie dan weer, de zon. Nog wel met bewolking maar het oogt in ieder geval een stuk beter.

vrijdag 6 mei
Voordat we vanmiddag de jongens van het treinstation kunnen halen doen we even wat inkopen.
Bij het stationnetje is een terras waar we lekker met een drankje op ze kunnen wachten. Ze hebben 20 minuten vertraging wat uiteindelijk uitloopt naar 30, but who cares.
Vanavond eten we bij Goa, die een paar dagen geleden op een nieuwe plek is geopend. Later op de avond spelen we een vermakelijk potje UNO.

1 opmerking:

Cheryl Garcia zei

Beautiful location; easy to see why you go there. Enjoy!