donderdag 26 april 2012

zaterdag 21 april (Toledo > Madrid > Amsterdam > Den Haag)

Na een kort ritje zijn we waar we 10 dagen geleden begonnen zijn, Madrid. We stallen de auto weer in de parkeergarage en lopen naar het Prado. Hier staat al een forse rij voor de loketten te wachten. na een kaartje te hebben gekocht lopen we, zonder vooropgezet plan, de ene zaal in en de andere weer uit. In een van de zalen neem ik een foto van een standbeeld wat mij niet in dank wordt afgenomen, de foto hoef ik niet te wissen maar er wordt me wel uitdrukkelijk verzocht dit toch maar achterwege te laten. Het gekke is dat zowel Gerard als ik geen antifoto waarschuwingen hebben gezien en ik ook mijn camera, toch behoorlijk opvallend, mee naar binnen mocht nemen. (De foto is trouwens mislukt).
Wat ons opvalt zijn de vele religieuze schilderijen met wel erg veel ogen in devotie ten hemel gericht.
 Goya                                                Velazques
 

Ook veel schilderijen met sterfscènes en afgehakte hoofden. Er zijn echter kunstwerken die onze bekoring wel hebben en ik zal er een paar van noemen:
 
Maar de meeste indruk heeft het schilderij van Rogier van der Weyden gemaakt.
Als we de zaal binnenkomen lijkt het wel of de figuren elk moment van het doek af kunnen komen.
Na een overdosis, vooral religieuze, cultuur waarvan we beiden langzamerhand de kriebels krijgen gaan we richting uitgang om een hapje te eten bij ons, tot favoriet uitgeroepen, restaurantje. Helaas dit keer geen zon op het terras, dan maar binnen zitten.
Na nog wat straten te hebben bewandeld,
 

een warme chocolade en nog een koffie bij Faborit op de Calle de Alcalá waar de zon nog lekker op het terras schijnt,
gaan we rond 16:00 uur de auto ophalen om vervolgens af te leveren op het vliegveld.
We zijn ruim op tijd maar er staat al een rijtje wachtenden voor de incheckbalie. We geven de koffers af en gaan alvast de douane door. Op de beeldschermen zien we iets wat we liever niet zien, vertraging. Ten minste, zo lijkt het. Vertrektijd oorspronkelijk 20:15 uur maar als instaptijd wordt aangegeven 21:30 uur. Een van de medepassagiers heeft inlichtingen ingewonnen bij de KLM balie waar men van geen vertraging op de hoogte blijkt te zijn. We  moeten de beeldschermen zelf in de gaten houden. Op dit vliegveld wordt niet omgeroepen wanneer de instapprocedure opgestart wordt.
Dan maar een broodje eten en een krantje lezen.Om 19:30 uur (oorspronkelijke instaptijd) kijk ik toch nog maar even op het scherm en zie dat dit inmiddels weer de juiste instaptijd blijkt te zijn. Krantje weg en op naar de gate. We vliegen inderdaad op de normale tijd.
Op Schiphol aangekomen blijkt dat er een botsing is geweest tussen twee treinen waardoor het treinverkeer ernstig vertraagd is.  Dan maar even contact opnemen met Ferry, die ons zou ophalen van station Delft, wat de status is waarna hij  besluit om dan naar Schiphol te komen om ons op te halen. Om ongeveer 01:00 uur zijn we thuis. Ferry blijft nog even iets drinken en we praten nog even na over hoe het is geweest.

Geen opmerkingen: